De Volkskrant kopte op 25 oktober “Vrouwen met ambities worden niet tegengewerkt. Vaak zijn ze echter niet #monomaan genoeg voor een topfunctie.” De reden waarom ik deze tekst tweette, was het woordje monomaan.  Zoals je soms je tong kunt breken over een woord tijdens het uitspreken daarvan, przewalskipaard bijvoorbeeld, zo kun je ook je hoofd breken tijdens het mentaal verwerken van een woord (przewalskipaard bijvoorbeeld). Dat overkwam mij tijdens het lezen van de getweette krantenkop. In eerste instantie las ik monogaam en begon ik me al af te vragen wat dat te maken had met het uitvoeren van een topfunctie. Toen drong het tot me door dat er helemaal geen monogaam stond maar monomaan. En dat vond ik helemaal vreemd want op dat moment rinkelde er geen enkel belletje…

In een ver verleden had ik voor dit soort ervaringen een schriftje. Ik schreef daarin het woord met context, noteerde de datum, de bron en voegde daaraan de omschrijving van het woord toe zoals gevonden in de Dikke Van Dale. Lang geleden dus. Nu google ik dat, temeer omdat ik de krant ook online lees.

De eerste hit was wikipedia. Hoewel het in de oorspronkelijke definitie dus gaat over een soort ziekte die slechts één gedragsfunctie aantast, is het kernbegrip nog steeds idee-fixe. Een woord dat niet direct als synoniem van monomaan kan worden gebruikt.

Dus toch maar even de Van Dale offline raadplegen. Geweldig! Monomaan = aan monomanie lijdend. Die hadden we zelf ook wel kunnen verzinnen… Monomanie = (2) eenzijdige fixatie op iets. Wat waarschijnlijk de definitie is van idee-fixe maar dat staat weer in een ander deel…

Goed, om het kort te houden. Vrouwen kunnen dus  geen goede topmanager zijn/worden omdat ze zich niet eenzijdig op iets kunnen fixeren. Wat je van deze stelling verder vindt, dat laat ik aan jou over. Ik weet tenminste wat monomaan betekent en zal dit niet snel vergeten.