Tijdens een van de inspirerende lessen Schrijven van je levensverhaal, gaf Vanessa ons de opdracht om een boekenbiografie te maken: “Maak een lijstje met de 10 boeken die het meest indruk op je hebben gemaakt“. Gelukkig ben ik niet zo’n boekenverslinder en gelukkig hebben ook niet alle boeken die ik heb gelezen zo’n indruk op me gemaakt, maar het kiezen van de juiste titels was toch niet zo eenvoudig.

De eerste titel was evident: De komst van Joachim Stiller van Hubert Lampo. Het boek is geschreven in 1960 (!), ik las het toen ik een jaar of 15 was, en het staat nog steeds in mijn boekenkast op zolder. En hoewel ik toen helemaal niet kon vermoeden dat mijn leven zich voor een groot deel in Vlaanderen zou afspelen, was ik toen al diep onder de indruk van dit verhaal dat zich afspeelt in het historische deel van Antwerpen dat nu nog steeds tot mijn verbeelding spreekt.

Het magische aspect, of beter, het magisch-realistische aspect van het middeleeuwse Antwerpen proefde ik afgelopen zomer toen ik een culinaire wandeling door dit prachtige stadsdeel maakte met mijn beste vrienden en familie. De hele avond had iets magisch: de nachtverlichting die de natte keitjes en ornamenten een onwerkelijk schijnsel gaf, de Queimada die ritueel geflambeerd werd in een donkere kelder, de sherryproeverij in een art-deco wijnbar en de levendige Spaanse gitaarmuziek die de avond compleet maakte… Pas de volgende dag realiseerde ik me dat het een avond had kunnen zijn zoals die ook werd beschreven in de Komst van Joachim Stiller.

Waarom dit boek zo’n indruk op me maakte had verschillende redenen. Ik had alle tienerboeken van de plaatselijke bibliotheek uitgelezen en stond op het punt volwassen te worden en daar hoorde ook een volwassen verbeelding bij. Die kreeg ik gepresenteerd in de vorm van dit boek, iets waar ik de oudere broer van mijn vriendin nog steeds dankbaar voor ben. Zijn wiskundebijlessen hebben niet veel geholpen maar deze gouden boekentip staat bij mij sindsdien op nummer 1.

Ik zal jullie de rest van de lijst besparen – uiteindelijk zijn het 17 titels geworden (waaronder de Bijbel), en ook een paar schrijvers. En terwijl ik tijdens het maken van de lijst nog dacht, er gaat toch niets boven De komst van…, las ik een paar weken daarna een boek dat me letterlijk van mijn stuk bracht en dat Lampo van zijn voetstuk doet wankelen. Maar daarover later meer….