Directe aanleiding voor deze blog post was de geboorte van de blog van mijn collega Bea. Tijdens een etentje van het werk vertelde ze me dat ze niet alleen een fervent lezer is maar ook graag schrijft. Sprookjes dan nog wel; en ze was begonnen met een blog. Ik biechtte op dat ik al lang de wens koester om ooit zelf een boek (lees: roman) te schrijven en deel te nemen aan een heuse schrijfweek om de kneepjes van het vak te leren.

Een paar weken later stuurde ze me de link naar haar blog die gaat over koekjes en boekjes. Nieuwsgierig begon ik te lezen en stopte niet voor ik alle originele en vooral gezellige berichten had gelezen die ze had gepost. Ineens herinnerde ik me dat ik ooit ook een blog was begonnen op mijn eigen website en stuurde haar die link door. En ook zij las mijn berichten en moedigde me aan om vooral door te gaan: “gaan met die banaan!” schreef ze letterlijk ;-)

Dus ik kan er niet meer onderuit en ben weer eens in de pen geklommen na ruim 2 jaar (!) blogstilte. Ter voorbereiding op het schrijven van “mijn boek” snuffel ik weleens rond op het internet voor handige tips en vooral voor concrete ideeën hoe ik er het best aan begin. Zomaar in het wilde weg beginnen schrijven lijkt me geen goed plan en of ik dit jaar tijd kan vrijmaken voor de schrijfweek is ook nog maar de vraag.

Via LinkedIn stuitte ik vorige week op een artikel dat me bijna zover kreeg om te beginnen: A Simple 4-Step Process for Writing Your First Book in 100 Days.

Hieronder volgt een korte samenvatting van het artikel. Eigenlijk is het een aanmoediging voor iedereen die ervan droomt ooit te kunnen zeggen: “Ik heb een boek geschreven!”.

Stap 1: Begin eraan!

Je kunt wel blijven zeggen dat je graag een boek zou willen schrijven. Maar er gebeurt niets tenzij je het gewoon doet. Begin eraan!

Stap 2: Bepaal het aantal woorden

Een boek heeft gemiddeld tussen de 60.000 en 100.000 woorden. Probeer voor jezelf het woordaantal vast te stellen en deel dat door 100 (ervan uitgaande dat je er 100 dagen aan wilt besteden). Of reken op 600 tot 1000 woorden per dag. Dan zit je safe. Tenzij je een boek van 1000 pagina’s wilt schrijven…

Stap 3: Maak een gedetailleerd plan

Voor je ook maar 1 letter op papier zet (of in een digitaal document), bepaal je eerst wat je wilt schrijven en deel je dit op in hapklare brokken. Dus maak niet alleen een globaal plan (van begin tot eind) maar vul ook de onderdelen in. Eenmaal je een stramien hebt waar je tevreden over bent, biedt dit je houvast tijdens het schrijven en hoef je daar niet meer over na te denken.

Stap 4: Schrijf elke dag

Dit komt een beetje overeen met de eerste stap; doe het gewoon en doe het elke dag. Als je resultaat wilt bereiken, moet je eraan werken. Als je elke dag eraan werkt, bereik je het gewenste resultaat. Zo eenvoudig is het.

En de auteur geeft nog een tip: schrijf met een specifieke persoon in gedachten. Of knip een foto van diegene uit en hang die aan de muur zodat je er altijd aan herinnerd wordt voor wie je schrijft.

Ik geef toe dat het artikel wel een behoorlijk Amerikaans “yes, we can” sausje heeft maar in se is het allemaal waar. Begin eraan, bereid je voor en doe het dagelijks. Schrijven is een discipline en met de juiste voorbereiding en toewijding lukt het vast. En nu moet ik er zelf ook nog in geloven ;-)

Ten slotte hier nog twee interessante links:

De community voor Nederlandstalige (aspirant)schrijvers: www.schrijvenonline.org

De schrijfweek waar ik graag naartoe zou willen gaan: www.geertkimpen.com