Vorig jaar trad ik toe tot de wondere wereld van Twitter. Voor die tijd hield ik me er eigenlijk verre van. Uit onwetendheid en onbekendheid. Nu ik er eenmaal deel van uitmaak, ben ik fan. Wat ik er zo leuk aan vind? De trends die je oppikt, de snelheid waarmee die komen en gaan en de vergankelijkheid die eraan is verbonden – like Yesterday’s papers.

Maar het allerleukste vind ik dat je een selectie kunt maken van wat je wilt weten en vooral van wie. Er is zoveel informatie en die komt van allerlei kanten met grote stromen op je af. Door Twitter kun je die berg aan informatie wat overzichtelijk maken en in hapklare brokjes tot je nemen. Je hoeft geen tijdschrift of krant door te bladeren of een langdradig journaal te kijken op tv. Je hebt je keuze al vooraf gemaakt en je hoeft alleen maar te wachten tot jouw goeroes met hun nieuwtjes komen. Geweldig!

En dan is er natuurlijk ook de andere kant, je kunt zelf ook andere mensen op de hoogte houden van wat jou bezig houdt, wat je wilt weten of waarover je wilt communiceren. Want Twitter is toch vooral een sociaal medium. Een manier om informatie te delen.

Maar bij dat laatste aspect heb ik een beetje mijn twijfels. Ik Twitter regelmatig (toch wel 1 tweet per dag, als op doktersvoorschrift) maar ik heb weinig interactie met mijn volgers. Ligt dat aan de hoeveelheid volgers, het type of simpelweg hun gebrek aan tijd? Want daar betrap ik mezelf toch ook wel op als ik de Startpagina bezoek en snel de laatste tweets “tot mij neem”. Als het echt, echt heel interessant is, dan neem ik de tijd en klik ik op een bijgevoegde link om meer te lezen. Of ik klik eens door naar een foto (kost al wat minder tijd). In een ander geval markeer ik een tweet als favoriet om later nog eens te bekijken. En zo heb ik al een klein vergaarbakje waar ik hoogstwaarschijnlijk nooit meer iets mee ga doen…

Dus gebruik Twitter zoals het is bedoeld: voor snelle informatieoverdracht en onmiddellijke (inter)actie. Houd dat dus in je achterhoofd als je aan Twitter begint. Het is niet zoals bij handgeschreven brieven of digitale berichten voor herlezing vatbaar. Het is voor nu en niet voor later. Een momentopname…

Je kunt mij en dus ook Textwise volgen via @textwise_anita.